Nieuwbouw én verbouw sportaccommodatie Stad en Esch

In het mooie Drentse dorp Diever verrijst in opdracht van scholengemeenschap Stad en Esch een sportaccommodatie met multifunctionele ruimten. Het sluit aan op het scholencomplex dat er intensief gebruik van zal gaan maken, evenals sportverenigingen uit het dorp en omstreken. Tevens vindt er een verbouwing plaats van de bestaande gymzaal in een theaterzaal, ook voor gecombineerd gebruik.

Het project in Diever wordt gerealiseerd door hoofdaannemer HuneBouw BV uit Hoogeveen. De nieuwe sportaccommodatie kent twee bouwlagen en is 15 × 30 meter. In de sporthal is er een ontmoetingsruimte en een tribune. De ontmoetingsruimte heeft een overgang van de begane grond naar de eerste verdieping toe. Vanuit deze ruimte is er ook zicht op de sportactiviteiten. De ontmoetingsruimte is bestemd als kantine, maar ook voor vergaderingen. Het krijgt een publieksfunctie voor de gemeente Diever.

Multifunctioneel én gecombineerd gebruik

Projectleider Jan van der Weide van HuneBouw: “De nieuwe hal wordt nu tegen het oude gymlokaal geplaatst. Het oude gymlokaal wordt omgeturnd in een theaterzaal, het grenst eigenlijk aan de school. De school staat er al veertig à vijftig jaar, evenals de gymzaal. De theaterzaal is multifunctioneel van opzet, ook voor feestjes, partijen en andere sociaal culturele activiteiten. Koffie en thee wordt verzorgd vanuit de ontmoetingsruimte. Het is dadelijk één groot geheel, met de school als hoofdgebruiker. Er is een binnendoorgang vanuit de school; die verbinding is in de avonduren afgesloten. Het is voor gecombineerd gebruik. Sportverenigingen, toneelverenigingen - het toneel is groot in Diever - elke vereniging uit Diever en omstreken kan er gebruik van maken.”

Strakke strekmetalen gevel

De nieuwe sporthal is een staalconstructie met op de begane grond houtskeletbouwwanden, aan de buitenzijde afgewerkt met gevelmetselwerk, en aan de binnenzijde een akoestische bekleding. Daarboven bevinden zich sandwichpanelen, deze zijn aan de buitenzijde extra afgewerkt met een strekmetalen gevel. Van der Weide: “Het gebouw krijgt zo een bijzonder mooie uitstraling.” De kleedkamers zijn opgebouwd uit kalkzandsteen met dragende muren en een kanaalplaatvloer. De oude gymzaal is gestript, alle toestellen zijn eruit gehaald. Een nieuw donkergrijs gespoten plafond en wanden komen ervoor in de plaats. Tevens komen er nieuwe installaties in voor verwarming, ventilatie en verlichting.

Bouwinfo:

Opdrachtgever: Stad en Esch, Diever
Architect: KAW architecten, Rotterdam
Constructeur: W2N Engineers, Drachten
Installatie adviseur: Bureau 1232, Groningen
Hoofdaannemer: HuneBouw BV, Hoogeveen
E- en W- installatie: Installatiebedrijf Dick Sjabbens BV, Diever
S- installatie: Heluto Installatietechniek, Diever

Onderaannemers:
Cementdekvloeren en stukadoorswerk: Paas Totaalafbouw, Emmen
Grondwerk: Kleine Weg- en Waterbouw, Hollandscheveld

Bouwperiode: mei 2018-december 2018 (sporthal), februari 2019 (theaterzaal)
BVO: 448 m²
Bouwsom: € 2,1 miljoen

Bron: Interview: Jan van der Weide van HuneBouw BV
Door: Loek Schaap