BREEAM-NL Excellent certificaat voor Hotel Van der Valk Leeuwarden

Ten zuiden van Leeuwarden staat op een markante plek een imposant gebouw. Dit hotel van Van der Valk telt 117 hotelkamers, heeft een stijlvol restaurant, wellness en fitnessruimte en is een ideale locatie voor congressen, bijeenkomsten of events dankzij de vele multifunctionele zalen. Eind 2017 is het hotel dat gebouwd is onder aannemer HuneBouw, in gebruik genomen. Vorige maand mocht Hotel Van der Valk Leeuwarden zich officieel het meest duurzame hotel van Nederland volgens BREEAM-NL norm noemen, toen zij het certificaat BREEAM-NL Excellent in ontvangst namen.

BREEAM-NL certificatie

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen integraal getoetst wordt. Het geeft de werkelijke prestatie van het project op duurzaamheid weer. Een gebouw met hoge score biedt veel voordelen. Zo trekt het investeerders , maar ook gebruikers aan en zijn er aantrekkelijke subsidies en financieringen voor BREEAM-NL gebouwen. BREEAM-NL is opgedeeld in verschillende categorie├źn die elk hun eigen weging kennen. Dit leidt tot een totaalscore die als volgt is onderverdeeld:

Score overzicht van de BREEAM-NL certificering

Speerpunten HuneBouw bij bouw hotel

Om het BREEAM-NL Excellent certificaat te kunnen behalen, richtte HuneBouw zich tijdens de bouw van dit hotel op een aantal belangrijke speerpunten. Zo werd er tijdens de bouw bijvoorbeeld rekening gehouden met de lokale natuur. Een ecoloog werd ingeschakeld en aan de hand van zijn aanbevelingen werden er verschillende maatregelen getroffen. Daarnaast werd het energie- en waterverbruik tijdens de bouw nauwlettend gemonitord en werd er rekening gehouden met de gezondheid en het welzijn van de medewerkers op de bouw. Een ander belangrijk speerpunt tijdens het bouwproces betrof het vrijgekomen bouwafval. Er werd een milieustraat op de bouwplaats ingericht, waar het afval gescheiden werd in 7 verschillende groepen. Maar liefst 91% van de totale vrijgekomen afvalstroom is hergebruikt of gerecycled. Andere belangrijke speerpunten betroffen de materialen. Zo werd er alleen gebruik gemaakt van FSC/PEFC gecertificeerd hout en veel andere materialen met een aantoonbaar verantwoorde herkomst. Gedurende het bouwproces is er veel aandacht besteed aan luchtdicht bouwen, middels proefmetingen is de kwaliteit van kritische aansluitingen tussentijds beoordeeld. Dit heeft geresulteerd in een zeer goede luchtdichtheid, wat de energieprestatie van het gebouw ten goede komt.

Duurzaamste hotel van Nederland

Met een score van maar liefst 78,3% mag Hotel Van der Valk Leeuwarden zich het meest duurzame hotel van Nederland noemen. Deze score geeft aan hoe er volgens de duurzaamheidsnormen van BREEAM-NL is gewerkt. Bij de bouw van het Van der Valk hotel in Leeuwarden stond duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. HuneBouw is dan ook trots dat zij hun bijdrage aan deze mooie score hebben kunnen leveren.

BREEAM experts binnen HuneBouw

De bouw van dit duurzame hotel was een enorme opsteker dat we samen met de opdrachtgever dit leerzame traject hebben kunnen doorlopen. Binnen ons bouwbedrijf hebben we momenteel dan ook 2 gecertificeerde BREEAM-NL experts rondlopen. Deze experts houden zich bezig met projecten die gebouwd worden volgens de BREEAM-NL richtlijnen. Ook op dit moment lopen er weer nieuwe BREEAM-NL trajecten. HuneBouw ziet voor de toekomst een doorontwikkeling in het bedrijf voor deze zo belangrijke duurzaamheidsmaatregelen.

Meest duurzame hotel van Nederland: Hotel Van der Valk Leeuwarden