Nieuwbouw 8 tiny houses en gemeenschapsgebouw Deventer

Opdrachtgever: Rentree
Architect: Woonpioniers
Oplevering: april 2023

In opdracht van Rentree hebben we in Deventer, in de nieuwbouwwijk Tuinen van Zandweerd, 8 tiny houses en een gemeenschapsgebouw gebouwd.
Vier van deze woningen hebben een oppervlakte van 35 m2 en vier woningen van 50 m2. In het gemeenschapsgebouw kunnen de bewoners elkaar ontmoeten of hun verjaardag vieren. Ook de verschillende voorzieningen worden gedeeld, zoals een stofzuiger, wasmachine, bergruimte en een fietsenstalling. Het gemeenschapsgebouw valt onder een stichting en kan ook verhuurd worden.

Elke woning heeft 4 zonnepanelen en is voorzien van een warmtepomp. De woningen zijn aangesloten op het warmtenet. De woningen worden dus verwarmt door het gebruik van restwarmte. Deze restwarmte wordt deels geleverd door de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De woningen zijn volledig uitgevoerd in houtskeletbouw (wanden, verdiepingsvloer en daken) en de gevelbekleding is van thermisch gemodificeerd hout wat op kleur is gebeitst. Ook is er gebruik gemaakt van natuurinclusief bouwen door het aanbrengen van vleermuiskasten en nestkasten voor vogels. De bewoners zullen dit deels verder oppakken door het plaatsen van beplanting en een insectenhotel. Verder is het terrein gerealiseerd met halfverharding en wadi’s (water afvoer drainage en infiltratie). De hemelwaterafvoeren zijn niet aangesloten op het riool, dit moet dus worden afgevoerd op de eigen grond. Hiervoor zijn de wadi’s gerealiseerd. Dit zijn groene greppels/kuilen om het hemelwater te bergen waarna het kan infiltreren in de grond.